> Beroepenfeest Roosendaal On Stage gaat digitaal vmbo’ers helpen bij loopbaankeuze

Beroepenfeest Roosendaal On Stage gaat digitaal vmbo’ers helpen bij loopbaankeuze

Vrouw zit achter laptop met groepje studenten, kijkt lachend de camera in

Om vmbo’ers van scholen in Roosendaal en Oudenbosch ook tijdens de pandemie te helpen bij hun beroepskeuze, wordt Roosendaal On Stage dit jaar deels digitaal gehouden. On Stage is een jaarlijks terugkerend project waarbij leerlingen en bedrijven in de regio aan elkaar worden gekoppeld.

Na de carnavalsvakantie half februari, kunnen leerlingen van het Da Vinci College, Jan Tinbergen College, de Norbertus/Gertrudismavo (Roosendaal), en het Markland College en het Curio Prinsentuin uit Oudenbosch, dit jaar snuffelen aan 143 verschillende beroepen bij 93 bedrijven.

Vmbo-leerlingen moeten al jong een keuze maken voor het beroep dat ze willen gaan uitoefenen, zegt projectleider Selwin Umar. ,,Wij willen ze daarom in contact brengen met het bedrijfsleven in de regio Roosendaal, ook al omdat ze over het algemeen vaak in de omgeving blijven wonen en werken. Tegelijk kunnen bedrijven dan zien dat er een hoop leuke, enthousiaste jongeren in de buurt zijn.”

Beroepenfeest

On Stage bestaat uit twee delen. Eerst een gezellig ‘beroepenfeest’ met hapjes en drankjes - waarop bedrijven en leerlingen aan elkaar gelinkt worden - en daaropvolgend een doedag. ,,Dan gaan per bedrijf een paar leerlingen een dag meelopen met een beroepsbeoefenaar, zodat ze écht kunnen ervaren wat het beroep inhoudt.” Dat gezellige beroepenfeest, waar juist alle matches ontstaan, kan dit jaar natuurlijk niet als vanouds doorgaan. ,,Vorig jaar moesten we op het laatste moment alles afgelasten vanwege de eerste lockdown. Ook dit jaar verwachten we geen evenement met duizend leerlingen te kunnen doen.”

Binnen de maatregelen

Het alternatief; een reeks digitale bijeenkomsten verspreid over meerdere weken. ,,Scholen zijn blij dat we dit toch doen. Alle andere initiatieven voor loopbaanbegeleiding zijn gecanceld.” De doedag past wel binnen de maatregelen. ,,Er wordt veel buiten of in grote loodsen gewerkt, met maar een paar leerlingen, dat moet kunnen. Bedrijven die dat niet kunnen omdat ze bijvoorbeeld te weinig ruimte hebben, helpen we met het opzetten van een livestream.”