> Is mijn CV wel OK?

Is mijn CV wel OK?

tip

Wel of geen foto?

Vrijwel alle CV’s zijn tegenwoordig voorzien van een foto. Zorg dat de foto goed scherp is. Sommige werkgevers willen bijvoorbeeld dat er geen tattoo’s in het gezicht zitten. Zorg dat de foto liefst overeenkomt met de functie. Iemand die solliciteert als fitnes-instructeur kan beter een foto in sport-outfit plaatsen dan in trouwpak.

Alle kleine bijbaantjes erbij?

Wanneer een klant veel kleine bijbaantjes gehad heeft, kan dat bij de werkgever overkomen als iemand die nergens lang kan blijven. De kleine bijbaantjes samen noemen kan de kans op een vervolggesprek vergroten. Geef ook per functie zo concreet mogelijk aan wat je werkzaamheden daar waren.

Persoonsomschrijving?

De persoonsomschrijving die onder de personalia staat, is een eerste scan waarop kandidaten worden geselecteerd. Kijk daarvoor vooral naar de sleutelwoorden die de werkgever noemt en check of die ook op jou van toepassing zijn. Vermeld die eigenschappen dan ook daadwerkelijk. Een kandidaat die in een damesmodezaak wil gaan werken en in haar CV nergens het woord kleding noemt is bij voorbaat al kansloos.

Linkedin?

Ga er vanuit dat iedere werkgever de naam van een kandidaat op internet nazoekt. Doe dat bij jezelf om te zien of, waar en hoe je vindbaar bent. Zorg dat je een Linkedin account hebt; zet dit account ook onderaan het CV.

Voorkom standaardwoorden

Niks is zo irritant als zinnen zoals: “Ik  ben een teamplayer of ik ben toe aan een nieuwe uitdaging". Laat ook kennissen en familieleden iets over jou opschrijven. Zij komen met analyses die je over jezelf niet zo snel zou opschrijven, maar die vaak wel bruikbaar zijn.

Vooraf een telefoontje plegen?

Slechts 40% van de kandidaten legt vooraf contact met de werkgever om informatie. Probeer toch vooraf in contact te komen. Meld dat je meer info wilt om te kijken of je wel in de functie past. Stel gerichte vragen over de aard van de werkzaamheden en bijvoorbeeld de ontwikkelkansen. Je bent daarna een persoon en geen nummer meer op de stapel van de brieven.

Categorieën: