> Omscholen: 'Ik kan het iedereen aanraden'

Omscholen: 'Ik kan het iedereen aanraden'

Zwaantinus Voorintholt

‘Vroeger was ik een zesjesman. Nu haal ik achten en negens.’

‘Als je je ogen dichtdoet, wat zou je dan het liefst doen?’ Die vraag stelt Zwaantinus Voorintholt zichzelf na zijn 49e verjaardag. Hij werkt dan 14 jaar als pedagogisch hulpverlener bij de GGZ. Door bezuinigingen vervalt zijn baan. Wat nu: voor de zoveelste keer naar een nieuwe locatie? Hij doet zijn ogen dicht. En hij denkt: weg! Ik ga iets doen waar ik blij van word. Maar wat?

Tuinwerk

In zijn vrije tijd helpt hij weleens in tuinen van vrienden, vertelt Zwaantinus. ‘Dan belt iemand van: ik heb hier een boom, kun jij die uit mijn tuin halen? Tuurlijk. Ik ben graag buiten. Tuinwerk is heel fysiek, het geeft me een goed gevoel.’ Opeens heeft Zwaantinus antwoord op zijn vraag. Hij overlegt met het Leerwerkloket. Kan hij een opleiding volgen tot hovenier? Het wordt een leer-werktraject. Met wat doorzetten vindt hij een stageplek bij een hovenier. Al gauw heeft hij een contract op zak.

Omscholen

Het eerste leer-werkjaar zit erop. Zwaantinus is nu aankomend hovenier. Komend jaar gaat hij verder voor vakbekwaam hovenier. ‘Ik heb nooit geweten dat leren zo leuk is. Vroeger was ik een zesjesman. Nu haal ik achten en negens. Ik slurp alle nieuwe informatie op. Omscholen is fantastisch – ik kan het iedereen aanraden!’